Αναβάθμιση υπολογιστή ; SSD

Αναβάθμιση υπολογιστή ; …SSD…

Ιούνιος 2008. Η intel παρουσιάζει τον πρώτο sata ssd για τη retail αγορά. Χ25-Μ το όνομα του και 80GB η χωρητικότητα του. Με τιμή κοντά στα 350€ και σχετικά χαμηλή χωρητικότητα, αποτελούσε είδος πολυτελείας για τους περισσότερους από εμάς… Από τότε πέρασε πολύς καιρός, πολλές εταιρείες μπήκαν στη παραγωγή Solid State Drives και το κόστος ανά GB χωρητικότητας μειώθηκε δραματικά. Φτάσαμε λοιπόν εδώ και καιρό στη εποχή που ο ssd δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά μάλλον… είδος πρώτης ανάγκης!

SSD vs HDD

Κατανάλωση

Ο ssd έχει 2-3 watts ενώ ο συμβατικός hdd έχει 6-8 watts. Σημαντικό στοιχείο για τη διάρκεια της μπαταρίας του laptop μας.

Θόρυβος

Ο hdd επειδή έχει κινούμενα μέρη δημιουργεί κάποια db θορύβου σε αντίθεση με τον ssd που έχει εντελώς αθόρυβη λειτουργία.

Δόνηση

Πάλι τα κινούμενα μέρη του hdd αποτελουν μειονέκτημα. Δημιουργείται δόνηση κατά τη λειτουργία του.

Θερμότητα

Άλλη μια κατηγορία που ο ssd έχει πλεονέκτημα. Και οι δύο εκλύουν θερμότητα κατά τη λειτουργία τους με τον hdd όμως να έχει σαφώς υψηλότερες θερμοκρασίες.

O/S boot time

Χρόνος εκκίνησης λειτουργικού. SSD : 10-15 sec / HDD : 30-50 sec

Ταχύτητα εγγραφής

Ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. SSD : 200 – 550 MB/s / HDD : 50-120 MB/s

Διάρκεια ζωής

Προβλεπόμενος χρόνος λειτουργίας . SSD : 2 εκατομμύρια ώρες / HDD : 1.5 εκατομμύριο ώρες

Data corruption

Χρησιμοποιώντας συμβατικό hdd οι πιθανότητες να καταστραφούν ή να χαθούν αρχεία είναι περισσότερες σε σχέση με τον ssd. Ο λόγος είναι πως ο hdd είναι ευάλωτος στον ηλεκτρομαγνητισμό.

______________

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως ο ssd υπερτερεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες αξιολόγησης. H ταχύτητα και η απόκριση του υπολογιστή αλλάζει δραματικά με τη χρήση δίσκου ssd. Ο μόνος λόγος για να προτιμήσουμε τον ”απλό” hdd είναι η πιθανή ανάγκη για πολλά gigabyte αποθηκευτικού χώρου (οι hdd είναι σαφώς φτηνότεροι σε μεγάλες χωρητικότητες). Αν λοιπόν τα πολλά gigabyte δεν είναι το βασικό κριτήριο μας, τότε ο ssd είναι μονόδρομος! *δίσκος SSD μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε Η/Υ desktop/laptop με σύνδεση sata, msata, m.2 .