Antivirus. Επί πληρωμή ή δωρεάν ;

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η AV-Comparatives (ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης λογισμικών προστασίας) διαπιστώθηκε πως στο σύνολο των χρηστών που χρησιμοποιούν λογισμικά προστασίας, μόνο το 50% χρησιμοποιεί τα πρόσθετα χαρακτηριστικά (VPN, SECURE BROWSER, PASSWORD MANAGER) που βλέπουμε στις πληρωτέες εκδόσεις τους.

Υπάρχει λοιπόν πραγματικός λόγος να αγοράσουμε λογισμικό προστασίας ; Αν μας ενδιαφέρει μόνο η βασική/άμεση προστασία τότε οι διαθέσιμες δωρεάν εκδόσεις που υπάρχουν, μας καλύπτουν ικανοποιητικά. Στα windows 10 μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα χρήσης του ενσωματωμένου λογισμικού defender που θα μας προστατέψει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αγορά antivirus. Τι κερδίζω ;

Οι πληρωτέες εκδόσεις ξεκινούν από 20€ και φτάνουν τα 65€ (ετήσιο κόστος). Η τιμή είναι ανάλογη των χαρακτηριστικών της έκδοσης που επιλέγουμε (χρήση για 1/3/5 υπολογιστές, απλό antivirus security ή μαζί με firewall κτλ.). Παρακάτω αναλύουμε τα πρόσθετα που παρέχουν.

  • Safe banking: Μηχανισμός έξτρα ασφάλειας όταν επισκεπτόμαστε σελίδες οικονομικών συναλλαγών. Αυτό γίνεται είτε με προσθήκη plugin στον browser που χρησιμοποιούμε είτε με χρήση ξεχωριστού secure web interface.
  • Parental controls: Έλεγχος πλοήγησης στις συσκευές που έχουμε εγκαταστήσει το λογισμικό. Μπορούμε όχι μόνο να δούμε αλλά και να αποκλείσουμε/επιτρέψουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένου τύπου ιστοσελίδες. * Αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει και στα windows 10 με τη χρήση του edge browser.
  • Anti-phishing: Μηχανισμός αποτροπής υποκλοπής δεδομένων και μαρκαρίσματος ύποπτων ιστοσελίδων. *Η λειτουργία αυτή στη βασική μορφή της υπάρχει και σε δωρεάν εκδόσεις antivirus καθώς και σε πολλούς browsers.
  • VPN: Εικονική σύνδεση στον ιστό μέσω πρωτοκόλλων άλλης χώρας. Χρήσιμο για ασφαλή και ανώνυμη περιήγηση καθώς και για πρόσβαση σε country-restricted υλικό και ιστοσελίδες.
  • Anti-ransomware: Προστασία των δεδομένων μας από πιθανό κλείδωμα τύπου ransomware. Λειτουργεί σαν φράγμα στο υποθετικό σενάριο που ήδη έχουμε κολλήσει τον ιό, επιτρέποντας μας να ορίσουμε στεγανά (φακέλους και περιοχές του σκληρού δίσκου που δεν επιτρέπεται η επεξεργασία/αλλαγή/διαγραφή των αρχείων). Δύσκολα όμως θα φτάσουμε εκεί αφού το πιθανότερο είναι το λογισμικό μας να εντοπίσει τον ιό τύπου ransomware και να τον αποκλείσει πριν εγκατασταθεί στο σύστημα μας.

Δωρεάν antivirus. Με προστατεύει πραγματικά ;

Στις εκδόσεις που διατίθενται δωρεάν, ο πυρήνας ανίχνευσης και αντιμετώπισης απειλών είναι ίδιος με τις πληρωτέες. Εντοπίζουμε όμως τις εξής διαφορές :

  • Anti-phishing: Λειτουργεί όπως και στις licensed εκδόσεις με θεωρητικά μικρότερο threat awareness.
  • Online support: Στα περισσότερα δωρεάν λογισμικά η υποστήριξη περιορίζεται σε επικοινωνία μέσω mail. Δεν υπάρχει remote ή live support.
  • User interface: Απλούστερο περιβάλλον χρήστη αφού απουσιάζουν οι έξτρα λειτουργίες.
  • Popup messages: Προκειμένου να μας πείσουν να αγοράσουμε την licensed έκδοση, εμφανίζονται συχνά-πυκνά παράθυρα με μηνύματα -ελαφρώς παραπλανητικά- που μας ενημερώνουν ότι η προστασία μας έχει λήξει ή πως εντοπίστηκαν μικροπροβλήματα και πρέπει να αγοράσουμε άδεια για να διορθωθούν.
  • Gathering data script: Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά λογισμικά ασφάλειας ενσωματώνουν κρυφές λειτουργίες συλλογής προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εκμετάλλευση τους από τρίτες εταιρίες. Μέχρι στιγμής επικρατεί η θεωρία ότι αυτές οι λειτουργίες συναντώνται μόνο στις δωρεάν εκδόσεις.

Τι να επιλέξω ;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όσον αφορά την περιήγηση στον ιστό και τον έλεγχο αρχείων, είμαστε προστατευμένοι στο ίδιο επίπεδο. Η αγορά άδειας λογισμικού προστασίας προτείνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Κάνουμε πολλές συναλλαγές μέσω e-banking ή άλλης χρηματοοικονομικής πλατφόρμας.
  • Μας ενοχλούν τα διαφημιστικά μηνύματα των δωρεάν εκδόσεων.
  • Θέλουμε γονικό έλεγχο σε ένα ή και περισσότερους υπολογιστές.
  • Μας είναι απαραίτητο κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στις δωρεάν εκδόσεις.

______________

Αν έχετε λοιπόν αποφασίσει να αγοράσετε λογισμικό προστασίας και δεν ξέρετε ποιό είναι το ιδανικό για εσάς, λάβετε υπόψη σας το ετήσιο συγκριτικό τεστ της AV-Comparatives (ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης λογισμικών προστασίας).