Υπερθέρμανση υπολογιστή

Υπερθέρμανση υπολογιστή

Είτε έχετε σταθερό Η/Υ είτε laptop, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Στην απλη μορφή του θα ακούτε τα cooling fans να δουλεύουν έντονα. Ίσως να νιώσετε και τη μονάδα να ζεσταίνεται υπερβολικά. Αν όμως δεν δώσετε προσοχή και εξακολουθείτε να δουλεύετε για μεγάλο διάστημα τον υπολογιστή σας υπό αυτές τις συνθήκες, ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε χειρότερες καταστάσεις…

Τι είναι η υπερθέρμανση;

Υπερθέρμανση σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες του Η/Υ σε χρήση είναι κοντά ή πάνω από το αποδεκτό όριο. Κάθε υπολογιστής έχει temp sensors στα κρίσιμα σημεία του (cpu, vga , northbridge) έτσι ώστε να ελέγχει και να προσαρμόζει αυτόματα τις στροφές των ανεμιστήρων προκειμένου να τηρούνται τα θερμικά όρια που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Που οφείλεται;

Οφείλεται στη δυσλειτουργία του συστήματος ψύξης. Είτε επειδή υπάρχει ελλειπής ροή αέρα (σκόνη), είτε επειδή έχει ξεραθεί τελειώς η θερμοαγώγιμη πάστα (πολυετής χρήση), είτε -το χειρότερο- επειδή κάποιος ανεμιστήρας δεν λειτουργεί (αστοχία υλικού) .

Συνέπειες παρατεταμένης υπερθέρμανσης

Μειωμένες επιδόσεις του υπολογιστή. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία, ο υπολογιστής σε καθεστώς υπερθέρμανσης δύναται να χαμηλώσει αυτόματα τη ταχυτητα του κεντρικού επεξεργαστή καθώς και της κάρτας γραφικών. Το χειρότερο πιθανό επακόλουθο όμως από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η βλάβη σε ολοκληρωμένο bga ic. Η επιδιόρθωση τέτοιας βλάβης θεωρείται από τις δυσκολότερες και πιο ακριβές.

Πως αντιμετωπίζεται;

Αντιμετωπίζεται με καθαρισμό και συντήρηση των συστημάτων ψύξης. Πλήρη καθαρισμό από σκόνη, έλεγχο και λύπανση των ανεμιστήρων και τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας υψηλής ποιότητας στις ψύκτρες. Ανάλογα πάντα με τη χρήση, η διαδικασία καθαρισμού καλό είναι να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.