Σε μια εποχή που όλα τείνουν να γίνουν ¨ παραγωγή φασόν ¨, ο χαρακτήρας και η διαφορετικότητα χάνονται…
Ευτυχώς ο χώρος του custom build PC κρατάει ψηλά τη σημαία της εξατομίκευσης!
Φτιάξε τον ιδανικό υπολογιστή κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου!
Βήμα 1ο
Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου για τι σκοπό θέλεις τον υπολογιστή.
Ένα PC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών.
Office use, Gaming, Media creation, Streaming είναι τα κοινότερα tasks ενός χρήστη.
Αν είσαι gamer θα δώσεις έμφαση στην κάρτα γραφικών (GPU). Αν σου αρέσει να κάνεις streaming και να ανεβάζεις περιεχόμενο θα επικεντρωθείς στον επεξεργαστή (CPU) και τη μνήμη (RAM). Ξεκαθάρισε λοιπόν τις απαιτήσεις σου για να επενδύσεις τα χρήματα σου στο σωστό υλικό.
Βήμα 2ο
Όρισε ένα budget για να περιορίσεις τις επιλογές εξαρτημάτων.
Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών για όλα τα βαλάντια. Μητρικές, μνήμες, κάρτες γραφικών κτλ. βγαίνουν σε αμέτρητες εκδόσεις. Οι διαφορές αφορούν στην απόδοση, αλλά και στην εμφάνιση. Ορίζοντας λοιπόν από την αρχή έναν προϋπολογισμό περιορίζεις τις διαθέσιμες επιλογές και κάνεις την εύρεση της τελικής σύνθεσης του υπολογιστή πιο εύκολη.
Βήμα 3ο
Σκέψου που θα τοποθετήσεις τον υπολογιστή.
Η έννοια ‘’custom made’’ αφορά στις δυνατότητες, αλλά πολύ περισσότερο στην εμφάνιση του υπολογιστή. Αν δεν σε νοιάζει η όψη του tower ή αν είσαι νοσταλγός της παλιάς εποχής με τα λευκά κιτρινισμένα κουτιά από τσίγκο και πλαστικό καλύτερα να προσπεράσεις αυτό το βήμα!
Πάμε τώρα σε εσένα που θέλεις υψηλή αισθητική και ονειρεύεσαι ένα όμορφο housing για το hardware σου.
Αν σκοπεύεις να τοποθετήσεις το κουτί στο πάτωμα, σε σημείο που δεν πολύ-φαίνεται τότε τα πράγματα είναι απλά. Επιλέγεις κουτί με κριτήρια το airflow, το θόρυβο (ύπαρξη ηχομόνωσης κτλ) την πρακτικότητα των front i/o ports και φυσικά την ποιότητα κατασκευής.
Αν έχεις σχετικά μεγάλο γραφείο και θα ήθελες η οθόνη σου να κάνει παρέα με το κουτί, τότε θα πρέπει να προσέξεις και άλλους παράγοντες. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως θα πας σε κουτί με διαφανείς επιφάνειες (side/front tempered glass) πρέπει να τσεκάρεις την πλευρά που θα τοποθετηθεί. Στην αγορά είναι ελάχιστα τα κουτιά με dual orientation. Όποτε αν σκοπεύεις να αγοράσεις mid-range/budget κουτί με διάφανο πλαϊνό να ξέρεις πως θα τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά του γραφείου.
Για εσένα που λόγω πρακτικότητας ή πολιτικών πεποιθήσεων θέλεις οπωσδήποτε το κουτί στην αριστερή πλευρά υπάρχουν όπως είπαμε παραπάνω και τα dual orientation cases (τσιμπημένα στη τιμή).
Βήμα 4ο
Επέλεξε το κυρίαρχο χρώμα σε επιφάνειες και φωτισμό.
Πήρες την απόφαση να βάλεις το κουτί πάνω στο γραφείο. Θα το έχεις μόνιμα μπροστά στα μάτια σου! Θα ήταν λοιπόν ιδανικό να ταιριάξει με τα χρώματα του γραφείου αλλά και του χώρου γενικότερα. Είτε είσαι της αντίθεσης είτε της αρμονίας (δεν κρίνουμε) να ξέρεις ότι ο φωτισμός θα κάνει τη διαφορά. Αφού έχεις επιλέξει τα κατάλληλα rgb/srgb fans, led strips και ότι άλλο θεωρείς καλή πηγή φωτισμού, θα βρεις τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων μέσω της εφαρμογής της μητρικής (armory crate, rbg fusion κ.α). ή μέσω front i/o case button (αν έχει το κουτί).
Βήμα 5ο
Ξεκίνα το στήσιμο !
Άρχισε να συναρμολογείς τα εξαρτήματα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που περικλείονται στις συσκευασίες ή παρακολουθώντας σχετικά video στο YouTube. Πάρε το χρόνο σου και βεβαιώσου ότι κάνεις σωστά το κάθε βήμα. Αρχικά, μη δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην τακτοποίηση των καλωδίων. Αν δεν έχεις σχετική εμπειρία είναι δύσκολο να κάνεις συναρμολόγηση και cable management ταυτόχρονα. Πρώτα σε ενδιαφέρει να το κάνεις να παίξει σωστά. Τα καλώδια μπορείς να τα τακτοποιήσεις και σε δεύτερο χρόνο.
Βήμα 6ο
Εγκατέστησε το λογισμικό.
Ωραίο το pc που έφτιαξες αλλά χωρίς λειτουργικό σύστημα είναι απλώς ένα κουτί. Ήρθε η ώρα για το τελευταίο βήμα. Εγκατάσταση λειτουργικού και προγραμμάτων.
Πριν ξεκινήσεις με τα windows (ή όποιο άλλο O/S σκοπεύεις να εγκαταστήσεις) θα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο BIOS της μητρικής. Ιδανικά ενημέρωσε το πρώτα (BIOS UPDATE). Τώρα είσαι έτοιμος να εγκαταστήσεις το O/S (operating system).
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστεί να κάνεις τη τελική παραμετροποίηση (επιλογή διαφημίσεων, εντοπισμός θέσης, local/registered user κτλ). Τώρα συνδέσου στο internet.
Άφησε πρώτα τη διαδικασία ενημερώσεων λειτουργικού να ολοκληρωθεί (πιθανότατα θα απαιτηθούν 2-3 επανεκκινήσεις) και έπειτα πέρνα τα προγράμματα οδήγησης (drivers) για κάθε component.
Αυτό ήταν. Μόλις ολοκλήρωσες το custom build PC σου !