Η καθημερινή χρήση που κάνουμε μειώνει αργά και σταθερά τη χωρητικότητα της μπαταρίας έως το σημείο αυτή να κριθεί ανεπαρκής για την ομαλή λειτουργία του κινητού μας. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο ανάγκη για περισσότερες φορτίσεις -ενδεχομένως σε καθημερινή βάση- αλλά σε πολλές περιπτώσεις μειώνει την απόδοση του ίδιου του κινητού (iPhone CPU throttling).
Μέσω των ρυθμίσεων του iOS (iPhone) και με χρήση third-party εφαρμογών (android) μπορούμε να δούμε την κατάσταση της μπαταρίας και να καταλάβουμε αν χρειάζεται αντικατάσταση.
iPhone
Από το iOS 11.3 και έπειτα υπάρχει ενσωματωμένο εργαλείο για την υγεία της μπαταρίας. Απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Υγεία μπαταρίας. Από εκεί, θα δείτε πληροφορίες σχετικά με τη μέγιστη χωρητικότητα της καθώς και αν υποστηρίζει τη μέγιστη απόδοση του iPhone σας.
Με τα κινητά να γίνονται χρόνο με το χρόνο πιο ισχυρά και ενεργοβόρα, η ποιότητα και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.
Όταν το ποσοστό είναι κάτω του 80% ενεργοποιείται αυτόματα το throttling (μειώνονται οι επιδόσεις του κινητού) με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση της μπαταρίας.
Αν και έχουμε την επιλογή να απενεργοποιήσουμε το throttling (απενεργοποίηση/disable από το πεδίο Peak performance capability) είναι σίγουρα προτιμότερο να αντικαταστήσουμε τη μπαταρία για μέγιστη απόδοση και λιγότερες φορτίσεις.
Android
Σε συσκευές με λειτουργικό android ο πιο εύκολος τρόπος για να δούμε τη κατάσταση της μπαταρίας είναι με τη χρήση σχετικής εφαρμογής. Στο google play υπάρχουν πολλές επιλογές (πληρωτέες και δωρεάν). Εμείς θα ασχοληθούμε με τη δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής “battery repair life” (περιέχει διαφημίσεις).
Αφού λοιπόν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή πηγαίνουμε στο πεδίο information και βλέπουμε τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Με τη προϋπόθεση η συσκευή μας να είναι φορτισμένη 100% βλέπουμε για αρχή το health. Αν αναφέρεται ως ‘’good’’ τότε η μπαταρία μας είναι πιθανότατα ΟΚ. Ένας άλλος τρόπος είναι να συγκρίνουμε την τωρινή χωρητικότητά (current capacity) με τη θεωρητική μέγιστη χωρητικότητα (battery capacity). Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις δύο τιμές (με 100% φορτισμένη μπαταρία) τότε χρειάζεται αντικατάσταση.
Το τελευταίο πεδίο που μας ενδιαφέρει στη κατηγορία ‘’information’’ είναι η θερμοκρασία. Αν βλέπουμε θερμοκρασίες σταθερά πάνω από 40c τότε κάτι δεν πάει καλά… Το θεωρητικό όριο για τις Li-ion μπαταρίες που έχουν τα κινητά και τα tablet είναι 45-50c σε κατάσταση φόρτισης και 50-55c σε φάση αποφόρτισης. Υπερθέρμανση μπαταρίας σημαίνει γρήγορη αποφόρτιση και μεγαλύτερη φθορά της συσκευής μας.
Σε περίπτωση που τα στοιχεία της μπαταρίας είναι οκ αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι “αδειάζει” γρήγορα, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε και το πεδίο temperature που μας δείχνει μέσω κινούμενου γραφήματος ποιες εφαρμογές έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση και αναλόγως να καθορίσουμε το χρόνο χρήσης τους.